Nieuwsbrieven

Hieronder vind u onze nieuwsbrieven. Klik op de nieuwsbrief om deze te downloaden in Adobe PDF formaat.Activiteiten

ZOMERTENTOONSTELLING "VIJFTIG JAAR VIKTOR IV"

van 5 juli tot 1 augustus 2014, Galerie Amstel 41, AmsterdamOp een top locatie aan de Amstel, pal naast het schip de "Berendina Fennegina", presenteert de Stichting Viktor IV in de maand juli een selectie uit het verbluffend oeuvre van Viktor IV (1929 - 1986).


De van oorsprong Amerikaanse foto journalist Karl Glück, gooide in april 1964 zijn leven radicaal om en is toen met een niet te stuiten energie aan de slag gegaan als de kunstenaar Viktor IV op zijn oude binnenvaartschip, gemeerd in de Amstel in het centrum van Amsterdam.


Het werk dat te zien zal zijn varieert van beschilderd drijfhout (scheepsluiken, afkomstig uit het IJ) tot fijngevoelige, ingekleurde tekeningen op papier. Van fantasievolle "mail-art" collages tot het industriële her-ontwerp van de klok.


Van runen en woordpuzzels, waar Viktor zijn eigen stempels voor ontwierp en zijn eigen alfabet voor verzon, tot bij de vuilnis gevonden gebruiksvoorwerpen, die versierd met verf, etiketten, wollen draden en belletjes een tweede leven kregen aan boord.


De opzienbarende drijvende constructies, waar Viktor zijn boot mee uitbreidde bestaan niet meer, maar op de tentoonstelling zijn foto"s te zien van de glorietijd van deze "Second Quality Construction Company", die in de zeventiger en tachtiger jaren het hoogtepunt vormde op de route van de Amsterdamse rondvaartboten.


Op de tentoonstelling zullen non-stop films te zien zijn over Viktor IV en zijn werk. Het boek, "Viktor IV, An American in Amsterdam" (2013) door Ina Munck zal er te koop zijn, evenals 6 verschillende reproducties van bijzondere logboekbladen in een genummerde Jubileum oplage. En als hommage aan Viktor, de Nederlandse vlag die altijd van zijn boot wapperde, met de tekst "THANK YOU AMSTERDAM" (zie ook www.viktorIV.nl/shop)


Vijftig jaar Viktor IV